Evo nekoliko praktičnih saveta koji bi mogli pomoći detetu  koje odbija da jede:

 1. Ponudite mu raznoliku hranu
  Ponudite detetu raznovrsnu hranu, uključujući voće, povrće, meso, žitarice i mlečne proizvode. Pobrinite se da uključite hranu koju dete voli, ali i da mu ponudite novu hranu kako bi se naviklo na nove ukuse.
 2. Ne prisiljavajte dete da jede
  Nemojte prisiljavati dete da jede. To može dovesti do negativnog stava prema hrani i može dovesti do problema sa hranom kasnije u životu. Umesto toga, ponudite mu hranu i pustite ga da odluči kada će jesti.
 3. Učinite obrok zabavnim
  Pokušajte da napravite obrok zabavnim i interesantnim. Možete ga uključiti u pripremu hrane, zajedno odabrati recepte ili koristiti šarene tanjire i pribor za jelo.
 4. Neka dete samo odabere svoju hranu
  Dozvolite detetu da samo odabere hranu koju želi jesti. Možete mu ponuditi izbor hrane i ohrabriti ga da bira ono što mu se sviđa.
 5. Budite strpljivi
  Budite strpljivi sa detetom koje odbija da jede. To može biti frustrirajuće, ali nemojte izgubiti strpljenje i ne dajte mu da primeti vašu frustraciju. Nastavite da mu nudite hranu i pokušajte da napravite obrok zabavnim i prijatnim iskustvom.
 6. Ne koristite hranu kao nagradu ili kaznu
  Nemojte koristiti hranu kao nagradu ili kaznu. To može dovesti do problema sa hranom kasnije u životu. Umesto toga, koristite druge vrste nagrada, kao što su pohvale ili dozvole da se igraju omiljene igre.
 7. Razgovarajte sa pedijatrom
  Ako vaše dete i dalje odbija da jede ili ako gubi na težini, razgovarajte sa pedijatrom. Oni mogu pomoći u proceni zdravlja vašeg deteta i dati preporuke kako da se dete motiviše da jede i održava zdravu težinu.

Zapamtite, svako dete je jedinstveno i ima svoje navike i preference u vezi sa hranom. Budite strpljivi i ohrabrujući prema detetu, i pokušajte da napravite obrok zabavnim i prijatnim iskustvom.

psiholog saveti za dete koje slabije jede